De ce tii cont cand cumperi un televizor LED ieftin?

De ce tii cont cand cumperi un televizor LED ieftin?

Desi televizoarele cu ecran plat sunt de ceva timp pe piata iar cele cu tub catodic au fost retrase, multi dintre noi inca nu avem un televizor nou datorita preturilor mari. Scriind pe un site care promoveaza televizoare ar trebui sa incerc sa va conving ca, de fapt, televizoarele sunt ieftine si ce conteaza acolo 2-3 mii de lei cand e vorba sa iti pui o „plasma” pe perete?

Da, plasma am scris, pentru ca majoritatea utilizatorilor neavizati asa considera televizoarele cu ecrane plate. Toate sunt plasme! Nu voi insista asupra acestui aspect, mentionez doar ca majoritatea televizoarelor de pe piata sunt modele cu ecran LCD (cu cristale lichide) ce au iluminarea de fundal pe baza de diode LED, adica televizoare LED. De aici vin si termenii LED TV sau TV LED.

Dar sa revenim la preturi… Ziceam ca nu pot numi ieftin un televizor ce costa pe la 1000 de Lei pentru ca stiu ca unii dintre noi cam atata castigam intr-o luna. Si credeti-ma, la 1000 de Lei un televizor este chiar ieftin!
Altfel spus, ce facem cand un televizor ieftin e totusi scump pentru noi?
Normal, ne orientam la altul, si mai ieftin… Dar cu atentie, sa nu regretam mai tarziu!

Care sunt principalele caracteristici pe care le urmarim la un televizor ieftin?

Trebuie sa intelegem din start ca un televizor ieftin nu va avea functii suplimentare, nu va reda continut 3D si nu se va conecta la internet. Va avea insa cateva functii pe care vechiul televizor nu le avea si veti vedea ca cea mai simpla dintre ele este si cea mai importanta.

Diagonala ecranului

Indiferent cat de ieftin ar fi un televizor, primul element dupa care va fi ales este diagonala ecranului. Nu, nu trebuie sa fie cat mai mare ci trebuie sa fie cat mai bine adaptata la spatiul in care va fi instalat televizorul, in asa fel incat acesta sa fie privit de la distanta optima.

Pentru ca televizoarele ieftine au de obicei rezolutii mici, se poate face un calcul usor pentru a vedea cat de mare trebuie sa fie televizorul. Masurati distanta de la locul din care priviti pana la locul in care va fi amplasat televizorul si impartiti la 3 daca doriti un televizor mai mare sau la 5 daca doriti un televizor mai mic. Televizorul trebuie sa aiba diagonala cat mai apropiata de rezultatul obtinut.

Exemplu:

Sa zicem ca distanta de la canapea pana la mobila pe care va fi pus televizorul este de 3,5 m. In centimetri asta inseamna 350 cm. Daca doriti un televizor mai mare, 350/3 = 116,6. Adica un televizor de 116 cm va fi numai bun. Daca acesta are si rezolutia Full HD este cu atat mai bine. Daca doriti un televizor mai mic, 350/5 = 70. Adica un televizor de 70 cm va fi si acela bun si, ca atare, orice televizor intre 70 si 116 cm poate fi potrivit pentru a fi privit de la 3,5 m.

Exemplul de mai sus precum si modalitatea de calcul este valabila numai si numai pentru televizoarele ieftine cu rezolutie HD Ready dar poate fi acceptata si la televizoarele Full HD. La cele din urma, adica Full HD, pentru un televizor mare se imparte la 3 iar pentru unul mic se imparte tot la 5.

Nu exista o distanta maxima de la care poate fi privit un televizor, acesta depinzand de calitatea vederii fiecaruia. Totusi, nu este recomandat ca distanta de vizionare sa fie mai mare de 5 ori diagonala televizorului, indiferent de rezolutia televizorului.

Rezolutia

Rezolutia ecranului este cel de-al doilea element important in cazul televizoarelor ieftine. Am vorbit despre ea la punctul anterior si trebuie sa intelegeti ca acesta trebuie sa fie in perfecta corelare cu diagonala ecranului si distanta de la care va fi privit televizorul.

Ce este rezolutia?

La ecranele LCD afisarea imaginii se face prin aprinderea si stingerea unor puncte pe suprafata ecranului. Aceste puncte se numesc pixeli si sunt dispuse la fel ca patratelele pe pagina unui caiet de matematica, doar ca sunt foarte mici. Rezolutia reprezinta produsul dintre numarul de puncte pe care ecranul le are pe orizontala si numarul de puncte pe care le are pe verticala.

De ce este importanta rezolutia? Pentru ca acesta stabileste densitatea de pixeli a ecranului si implicit dimensiunea fiecarui pixel si influenteaza major asa-minita definitie a imaginii. Pe o rezolutie mai mare pixelii vor fi mai mici, densitatea lor va fi mai mare si ca urmare contururile vor fi mai clare, curbele mai line, adica imaginea va avea mai multe detalii.

Ce standarde de rezolutie se folosesc la televizoarele LED?

HD Ready sau simplu HD este cel mai mic standard de rezolutie pe care il au televizoarele actuale si corespunde unei rezolutii de 1366 x 768. Adica 1366 de puncte de imagine pe orizontala si 768 pe verticala. Acest standard se intalneste la cele mai ieftine televizoare si nu este folosit decat pentru diagonalele mici.

Full HD este cel mai comun standard de rezolutie al televizoarelor actuale si corespunde unei rezolutii efective de 1920 x 1080. Observati ca diferenta este foarte mare si o sa vedem in exemplul de mai jos in ce context are importanta. Acest standard se intalneste in orice categorie de pret si diagonala, fiind cel mai comun la ora actuala.

UHD sau Ultra HD este cel mai nou standard de rezolutie, acesta asigurand o densitate de pixeli de 4 ori mai mare decat la televizoarele Full HD si oferind cea mai buna imagine. Din pacate acest standard nu se prea intalneste la televizoarele foarte ieftine dar, in ultimii ani, se poate intalni la televizoare ieftine.

Exemplu:

Sa consideram un televizor cu diagonala de 122 cm ce are rezolutie HD Ready 1366 x 768. Asemenea televizoare nu (mai) exista dar folosim un exemplu extrem pentru a intelege mai bine. Stim ca aspectu unui astfel de televizor este de 16/9 (raportul dintre lungime si latime), astfel ca folosind teorema lui Pitagora putem afla ca latime ecranului va fi de cca 105 cm iar inaltimea de cca 59 cm.
Cu usurinta putem calcula dimensiunea unui pixel: 105 cm / 1366 pixeli = 0,076 cm/pixel. Adica fiecare pixel va avea o,76 mm. adica de la o distanta suficient de mica acesta poate fi vazut cu ochiul liber. Va dati seama cum ar arata un astfel televizor privit de la 1,5 – 2 m? Ar fi groaznic, s-ar vedea punctele care compun imaginea.

Exemplul de mai sus este unul exagerat dar daca reducem dimensiunile constatam ca un televizor de 80 cm are pixelul de aproape o,5 mm si deci va fi deranjant daca este privit de la distanta mica. Din aceasta cauza, daca televizorul va fi privit de la distanta mica este recomandat ori sa aiba rezolutia mai mare ori sa aiba diagonala mai mica. Intelegeti ca e de preferat rezolutia mai mare si de ce nu este bine sa priviti televizorul prea de aproape.

Vom reveni cu un articol referitor la distanta de la care poate fi privit un televizor LED functie de rezolutie si diagonala.

Unghiul de vizibilitate

Nimic nu este mai deranjant la un televizor decat sa aiba unghi mic de vizibilitate! Din pacate, ecranele ce folosesc tehnologii mai vechi trebuiesc privite perpendicular pentru a oferi o imagine clara. Acest fenomen se intalneste si la ecranele LED si este destul de intalnit la monitoare si la laptopuri.

In cazul televizoarelor producatorii au optat pentru tehnologii superioare si majoritatea televizoarelor de pe piata au unghiuri mari de vizibilitate. Mai mult decat atat, la televizoarele moderne acesta nici nu mai este mentionat, fiind de 178 de grade atat pe orizontala cat si pe verticala.

Prezentarea unghiului de vizibilitate in specificatii se face prin doua valori, prima reprezentand deschiderea orizontala a unghiului din care poate fi privit televizorul iar cea de-a doua deschiderea pe verticala:

"Unghi de vizibilitate: 178 / 178"

In specificatii la eMag

Asta inseamna ca televizorul poate fi privit practic din orice unghi, unghiul intins ce defineste planul ecranului avand 180 °. In cazul televizoarelor ieftine nu lasati la voia intamplarii aceasta specificatie si nu va lasati pacaliti de faptul ca televizorul are scris pe el un brand de renume.

Functii suplimentare

Am spus la inceput ca televizoarele ieftine nu au functii suplimentare, tinand cont ca principalele functii suplimentare sunt considerate cele Smart si 3D. Pot avea functii pe care vechiul televizor nu le avea, cele mai importante dintre acestea fiind legate de interfata USB.

Playerul multimedia va permite sa redati continut multimedia, adica poze, muzica sau filme, de pe un stick USB extern. Nici nu va dati seama cat de utila poate fi o astfel de functie, acesta putand substitui vechiul DVD player.

USB recording va permite sa inregistrati emisiunile de la televizor pe un stick USB, pentru a le vedea mai tarziu sau, de ce nu, pentru a le avea ca amintire.

Producatorul

Sunt doua aspecte de care trebuie sa tineti cont in cazul producatorului:

 1. Brandul ofera incredere.
  Asa este, un televizor Samsung ofera mai multa siguranta in exploatare si va poate oferi increderea ca nu veti avea probleme cu el. Si da, se gasesc si televizoare Samsung ieftine.
 2. Brandul costa.
  Si aceasta afirmatie este adevarata cu tot ceea ce decurge din ea! Daca un televizor Samsung este ieftin, puteti fi siguri ca gasiti la un producator mai putin cunoscut unul mai ieftin dar cu aceleasi specificatii sau unul la fel de ieftin dar cu specificatii superioare.

alegere brand televizor ieftin hd

Anul intrarii pe piata

Mare atentie si cu televizoarele ieftine vechi, acelea fiind de obicei cele care au fost ieftine si cand au aparut pe piata. Majoritatea televizoarelor mai vechi nu au pretul atat de mic precum ne-am astepta. Din acesta cauza noi am specificat luna si anul in care televizorul a fost adaugat in oferta magazinelor de la noi din tara.

Aceasta regula se aplica mai putin in cazul televizoarelor de lux, acelea integrand tehnologii inovative, unele chiar exclusiviste, care nu vor ajunge niciodata la televizoarele ieftine sau din clasa medie.

Alegerea va apartine!

Anterior Televizor Philips 24PHH4000/88
Următor Televizor Toshiba 32E2533DG

About author

S-ar putea să-ţi placă şi

Blog TV 0 Păreri

Efectele televizorului LED asupra ochilor. Afecteaza vederea TV-ul modern?

Desi se vorbeste mai mult despre efectele nocive ale monitoarelor si televizoarelor vechi, exista si la televizoarele LED moderne cateva specificatii ce au influenta negativa asupra vederii, fie prin actiunea directa

Blog TV 1Comments

De la ce distanta trebuie privit televizorul LED?

Imi amintesc vremurile copilariei si una dintre interdictiile parintilor: nu privi televizorul de aproape ca iti strici ochii! Si nici nu va puteti imagina ce televizor alb-negru aveam… Au aparut

1 Părere

 1. Ely
  mai 10, 13:06 Reply
  Si vecinii mei si-au toti plasme :))

Lasă un răspuns