De la ce distanta trebuie privit televizorul LED?

De la ce distanta trebuie privit televizorul LED?

Imi amintesc vremurile copilariei si una dintre interdictiile parintilor: nu privi televizorul de aproape ca iti strici ochii! Si nici nu va puteti imagina ce televizor alb-negru aveam… Au aparut mai apoi televizoarele color cu tub catodic. Aceeasi interdictie! Dar anii au trecur si televizoarele cu tub catodic au devenit istorie. Acum 99% dintre televizoarele de pe piata sunt televizoare LED. Astea cum trebuiesc privite?

De ce depinde distanta de la care pot privi televizorul?

Cred ca v-ati dat seama din articolul anterior ca problema de fond nu este distanta maxima de la care poate fi privit un televizor ci distanta minima de la care acesta poate fi privit fara a obosi ochii. Distanta maxima depinde de vederea fiecaruia dar nu este recomandat sa fie mai mare de 5 ori diagonala ecranului, pentru a nu pierde detaliile.

Am stabilit ca stralucirea ecranului are o influenta relativ mica asupra ochiului uman si numai in anumite conditii, ca rezolutia are influenta negativa numai daca televizorul este privit prea de aproape, ca rata de refresh are influenta asupra ochilor numai in cazul televizoarelor 3D active iar contrastul poate influenta stralucirea imaginii si detaliile imaginilor deschise.

Poate considerati ca este o exagerare cu obosirea vederii dar sa stiti ca problema este mult mai complexa. Desi majoritatea consideram ca vederea este o responsabilitate exclusiva a ochilor, studiile au demonstrat ca de fapt creierul este cel care vede, ochii fiind doar organul de simt. La fel cum o camera web preia imaginile pentru PC, ochii sunt un receptor de imagine pentru creier, compunerea imaginilor si interpretarea acestora fiind facute de creier. Acesta este motivul pentru care ametim atunci cand ne uitam prin ochelari cu dioptrie mare sau cand privim imagini neclare, pe care creierul nu le poate interpreta. Desi demonstreaza ceea ce am spus, va recomand sa nu priviti prea mult imaginea de mai jos!

Creierul are probleme in a interpreta o imagine neclara

De ce nu puteti vedea clar ceea ce este? Pentru ca informatia trimisa de ochi catre creier nu este ceea ce creierul se astepta sa primeasca si, ca atare, considera ca sunt doua imagini (cate una de la fiecare ochi) si incearca sa le suprapuna, ceea ce in cazul de fata este imposibil.

Daca vreti totusi sa intelegeti ce este in aceasta imagine nu trebuie decat sa inclinati capul la 90 de grade fata de monitor si veti vedea ca in aceste conditii creierul poate interpreta foarte clar imaginea. Interesant, nu?
Ei bine, un televizor 3D activ se foloseste de una dintre caracteristicile vederii umane, anume de faptul ca imaginea „persista pe retina” cateva fractiuni de secunda. De fapt imagine nu persista ci doar informatia. In aceste conditii televizoarele 3D active nu permit niciodata ambilor ochi sa vada simultan imaginile ci, pe rand, afiseaza imagini pentru fiecare ochi in parte.

Desi efectul 3D este foarte spectaculos, acest sistem de redare 3D poate obosi vederea. Bineinteles, efectul este diferit de la persoana la persoana.

Distanta minima de la care poate fi privit un televizor depinde de:

 1. Diagonala televizorului
 2. Rezolutia televizorului
 3. Tipul ecranului
 4. Contrastul televizorului

Sunt multe elemente dar pentru televizoarele LED cele mai importante dintre acestea sunt diagonala si rezolutia. Ca urmare, pot fi create reguli pentru distanta minima si distanta optima de la care poate fi privit un televizor, functie de rezolutia si diagonala acestuia.

Veti gasi pe internet o sumedenie de grafice, imagini si calculatoare, care mai de care mai complexe si mai originale. Dar cea mai buna metoda ramane tot metoda calculului, mai ales ca nu este vorba de operatii complicate.

Televizoarele HD Ready

Regula: Nu pot fi privite de aproape.

 • Distanta minima de la care poate fi privit un televizor HD Ready este de 2,5 ori diagonala.
 • Distanta optima de vizionare la un televizor HD Ready este de 3-3,5 ori diagonala.

Televizoarele Full HD

Regula: Nu pot fi privite de foarte aproape.

 • Distanta minima de la care poate fi privit un televizor Full HD este de 1,7 ori diagonala.
 • Distanta optima de la care poate fi privit un televizor Full HD este de 2,5-3 ori diagonala.

Televizoarele Ultra HD

Regula: pot fi privite de foarte aproape.

 • Distanta minima de la care poate fi privit un televizor Ultra HD este de 1,2 ori diagonala.
 • Distanta optima de la care poate fi privit un televizor Ultra HD este de 2-2,5 ori diagonala.

Un tabel destul de exact cu diagonala maxima pe care trebuie sa o aiba televizorul Full HD sau Ultra HD functie de distanta de vizionare puteti gasi aici.

Atentie:

 1. Aceste valori sunt valabile pentru redarea de continut la standardul televizorului (HD, Full HD sau Ultra HD)!
 2. Va recomandam sa optati pentru distanta optima de vizionare, nu pentru cea minima! In cazul televizoarelor Ultra HD mari, se poate intampla sa trebuiasca sa rotiti usor capul pentru a vedea toata suprafata ecranului daca le priviti prea de aproape, privirea trebuind sa parcurga un arc de cerc de 90°.
 3. Aceste valori nu sunt batute in cuie si vor fi marite in cazul televizoarelor cu contrast redus sau daca se prefera imaginile foarte stralucitoare si televizorul va fi reglat ca atare. Ele reprezinta un minim de precautie pentru a proteja vederea dumneavoastra.

Repet, distanta maxima de vizionare este de 5 ori diagonala ecranului indiferent de tipul televizorului. Televizorul poate fi privit si de la distante mai mari dar exista posibilitatea sa nu puteti percepe detaliile imaginilor afisate.

Anterior Televizor Samsung 60JU6400 model UE60JU6400WXXH
Următor Televizor Samsung 40JU6510 model UE40JU6510SXXH

About author

S-ar putea să-ţi placă şi

Blog TV 0 Păreri

Efectele televizorului LED asupra ochilor. Afecteaza vederea TV-ul modern?

Nou! Te-ai săturat să cauți cele mai bune promoții?Acum le ai pe toate la un loc!Vezi eMAG Daily DealsNota: Campanie gestionata de eMag, timp limitat, cantitate limitata! Desi se vorbeste

Blog TV 1Comments

De ce tii cont cand cumperi un televizor LED ieftin?

Nou! Te-ai săturat să cauți cele mai bune promoții?Acum le ai pe toate la un loc!Vezi eMAG Daily DealsNota: Campanie gestionata de eMag, timp limitat, cantitate limitata! Desi televizoarele cu

1 Părere

Lasă un răspuns