Efectele televizorului LED asupra ochilor. Afecteaza vederea TV-ul modern?

Efectele televizorului LED asupra ochilor. Afecteaza vederea TV-ul modern?

Desi se vorbeste mai mult despre efectele nocive ale monitoarelor si televizoarelor vechi, exista si la televizoarele LED moderne cateva specificatii ce au influenta negativa asupra vederii, fie prin actiunea directa fie prin modul in care sunt interpretate. Pentru a intelege la ce ma refer, va propun sa raspundem impreuna la cateva intrebari legate de functionarea televizoarelor LED.

Cum se formeaza imaginea pe televizoarele LED?

La televizoarele cu tub catodic imaginea era „gravata” cu ajutorul unui fascicul de electroni la fel cum este scris textul pe un caiet: linie cu linie. Acolo nu exista termenul de rezolutie ci doar termenul de linii. Odata cu aparitia sistemelor digitale a aparut insa termenul de rezolutie.

Ce este rezolutia?

Pe ecranele digitale imaginea este alcatuita de o matrice de punte, numite pixeli, care isi pot schimba culoarea in asa fel incat sa compuna o imagine. Aceste puncte sunt dispuse exact ca patratelele pe hartia de calc sau pe foile caietului de matematica.

Rezolutia reprezinta numarul total de puncte pe care il are un ecran si in cazul televizoarelor acesta este prezentata sub forma de produs dintre numarul de puncte pe orizontala si numarul de puncte pe verticala. Se disting astfel trei standarde principale de rezolutie:

  1. HD sau HD Ready – majoritatea televizoarelor din acest standard au rezolutia de 1366 x 768
  2. Full HD – 1920 x 1080
  3. Ultra HD – majoritatea televizoarelor au 2160 de puncte pe verticala: 3840 x 2160, 3280 x 2160, etc.

Un televizor cu rezolutie mai mare este mai bun pentru ca imaginea este formata din mai multe puncte, are detaliul mai bun si poate fi privita mai de aproape. Comparativ, dimensiunea pixelilor in cele trei standarde este exemplificata in imaginea de mai jos, unde este reprezentata o suprafata cu latimea de 15 mm dintr-un ecran cu diagonala de 80 cm.

Comparatii pixeli functie de rezolutie

Observati ca ecranele cu rezolutie mai mare au o densitate semnificativ mai mare de pixeli, ceea ce are influente pozitive asupra ochiului uman. Nu priviti prea de aproape ecranele cu rezolutie mica, nu optati pentru televizoare cu diagonala mare si rezolutie mica!

De unde vine lumina televizoarelor LED?

Pentru a reda o imagine, televizorul trebuie sa emita lumina. La televizoarele cu tub catodic acesta era produsa de luminoforul depus pe interiorul partii frontale a tubului cinescop cand acesta era bombardat de fascicolul de electroni ce „desena” imaginea.

La televizoarele moderne lumina este generata cu ajutorul unor matrice de diode LED care, functie de tehnologie, sunt dispuse pe marginea ecranului sau pe toata suprafata acestuia. Aparitia tehnologiei LED a fost un urias pas inainte, crescand foarte mult durata de viata a ecranelor, scazand consumul si regimul termic al acestora.

Spre deosebire de lumina tubului catodic, cu un spectru electromagnetic foarte larg si incarcata cu radiatii din spectrul invizibil, lumina LED este mult mai putin daunatoare pentru ochi, acesta avand un spectru electromagnetic ingust si bine controlat. De asemenea, spre deosebire de televizoarele vechi, nu se percepe acea palpaire deranjanta a ecranului.

Totusi, o stralucire prea puternica poate afecta vederea, mai ales daca televizorul este privit de aproape sau intr-o camera intunecata. Nu priviti la televizor cu lumina stinsa decat daca reglati corespunzator stralucirea imaginii!

Cum este redata miscarea la televizoarele LED moderne?

Am vazut ce este rezolutia si cum televizorul prin aprinderea pixelilor creeaza o imagine pe ecran. Dar cum este redata miscarea?

Imaginile dinamice, adica miscarea, sunt redate de televizor prin afisarea succesiva pe ecran a unor imagini statice ce compun impreuna o imagine dinamica. Adica la fel ca in cinematografia de acum 100 de ani, doar ca mult mai repede si mult mai ieftin!

Fiecare imagine statica afisata se numeste cadru (sau frame) si nu are neaparat legatura cu rata de refresh a televizorului. Rata de refresh este viteza cu care ecranul reimprospateaza imaginea si reprezinta numarul maxim de cadre ce pot fi redate intr-o secunda. Rata de refresh reprezinta deci o specificatie hardware a ecranului pe cand numarul de cadre pe secunda difera de la o inregistrare la alta.

Ca sa intelegem mai clar luam ca exemplu un televizor cu rata de refresh de 60 Hz (reimprospatari pe secunda) si un film TV cu 24 cps (sau fps – cadre pe secunda sau frame-uri pe secunda).
Ecranul va improspata in mod automat imaginea de 60 de ori pe secunda si va afisa ultima imagine completa pe care o are in buffer. De 25 de ori pe secunda in buffer va fi scrisa alta imagine. Este de la sine inteles ca vor fi situatii in care televizorul va afisa de doua ori aceeasi imagine, dar asta nu afecteaza in niciun fel calitatea si fluenta miscarii. Ba din contra, aceasta tehnologie previne redarea de imagini incomplete sau de cadre goale de tranzitie.

Odata cu aparitia acestei metode de redare, rata de refresh a ecranului nu mai este atat de importanta, cu exceptia televizoarelor 3D active. Acesta este motivul pentru care televizoare foarte scumpe au rata de refresh de numai 60 Hz pentru a folosi tehnologii ce permit unghiuri foarte mari de vizionare.

De retinut ca rata de refresh a ecranului are influente asupra ochiului doar in cazul televizoarelor 3D active!

Ce este contrastul unui televizor?

Toata lumea stie ce este contrastul dar vreau sa lamurim foarte exact cum este definit contrastul in cazul ecranelor LCD si cu precadere in cazul televizoarelor. Din ce cauza? Pentru ca reglarea contrastului la televizoarele noi este in fapt o functie complexa ce urmareste toate atributele imaginii pentru a evita suprasaturarea culorilor sau cresterea exagerata a stralucirii.

Contrastul reprezinta diferenta de stralucire intre cea mai intunecata si culoare si cea mai luminoasa culoare pe care le poate reda televizorul. Mai clar diferenta dintre alb stralucitor si ceea ce ar trebui sa fie negru.

Trebuie sa stiti ca redarea culorii negre este foarte dificila. Culoarea neagra este in fapt lipsa partiala a luminii de fundal si, ca urmare, televizorul nu poate reda o culoare mai neagra decat culoarea pe care o are ecranul cand televizorul este oprit. Din acesta cauza cel mai bun contrast il au televizoarele cu plasma, cele cu ecran OLED, urmate de cele cu ecran IPS, acestea avand ecrane mai intunecate.

In cazul televizoarelor ce au deficitara redarea culorii negre, contrastul se obtine prin accentuarea culorii albe si in felul acesta stralucirea televizorului devine prea puternica si va fi obositor pentru ochi daca sunt privite de aproape. De asemenea, se poate produce o saturatie a culorilor pe imaginile foarte deschise si pierderea detaliilor.

Acestea sunt, in mare, cateva dintre influentele negative pe care televizorul LED le poate avea asupra vederii umane.
Va urma!

Anterior Televizor LG 60UF850V
Următor Televizor Samsung 48J6300 model UE48J6300AWXXH

About author

S-ar putea să-ţi placă şi

Blog TV 1Comments

De ce tii cont cand cumperi un televizor LED ieftin?

Ce va fi pe 12.12.2018?Doar pe eMAG.roFii primul care află! Desi televizoarele cu ecran plat sunt de ceva timp pe piata iar cele cu tub catodic au fost retrase, multi

Blog TV 1Comments

De la ce distanta trebuie privit televizorul LED?

Ce va fi pe 12.12.2018?Doar pe eMAG.roFii primul care află! Imi amintesc vremurile copilariei si una dintre interdictiile parintilor: nu privi televizorul de aproape ca iti strici ochii! Si nici

0 Păreri

Încă nu sunt păreri!

Poţi fi tu primul care apreciază acest articol!

Lasă un răspuns